un articol scris de Raluca Zabulic
Dacă nu ai vizitat Portugalia, iți spun ca este o țara pe care va fi imposibil să nu o placi. Lisabona, capitala Portugaliei, cunoscută sub numele de "Orașul celor șapte coline", este o destinație europeană în curs de dezvoltare în zilele noastre, plină de locuri ce merită vizitate ,creând astfel de la plăcerea de a te pierde în Porto, orașul furnicar până la nerăbdarea descoperirii Guimaraes, orașul medieval considerat a fi locul unde a luat naștere Portugalia.
O primă oprire în călătoria mea este la Podul 25 de Abril. Pentru a intra în oraș trebuie sa traversezi acest pod suspendat, adesea comparată cu podul Golden Gate din San Francisco, datorită culorilor și designului similar, este un simbol și un punct de atracție în oraș de la inaugurarea sa în anul 1966. Traversarea podului la apusul soarelui aduce vederi fantastice ale orașului și ale râului cu jocuri de culori ce merita captate de un aparat.
Imediat cum ai pătruns pe străzile Lisabonei te minunezi de orice priveliște, magazin, ba chiar de restaurantele din jur. Castelul San Jorge, una din principalele atracții turistice, este o oaza de liniște și pace pentru zilele noastre pline de haos, care oferă o priveliște de 360 de grade asupra întregului oraș din Turnul lui Ulise - exista "Camara Escura" un periscop care proiectează obiective si atracții de prin oraș, plus șansa de te plimba prin cartierele istorice din Alfama și Morería. Castelul este si un loc perfect pentru relaxare, grădinile sale fiind pline de păuni, gâște și rațe care creează o atmosferă liniștitoare.
Evident, odată ce ai pătruns în povestea castelului, la plecare nu trebuie să ratezi masă la Claras em Castelo .Localul este mic, cu șase mese înăuntru, deci s-ar putea să aștepți puțin până se eliberează câteva locuri, însă merita pentru ca meniul se schimbă de la zi la zi, în funcție de ce preparate gătește nevasta patronului. De fiecare dată vei găsi bacalhau com natas (cod cu smântână și cartofi), o farfurie de bază a bucătăriei portugheze. Pot spune ca mâncarea este pe cât de simplă, pe atât de bună.
Principală atracție însă a Lisabonei este Piața Praça do Comercio care din punct de vedere estetic este una dintre cele mai spectaculoase pieţe publice din Lisabona. De la Rossio, cunoscută și sub numele de Piața Pedro IV, mergeți la Praça do Comercio, piața principală a Lisabonei, unde a existat odinioară palatul regal. Astăzi, această piață impresionantă este încadrată pe o parte de estuarul râului Tagus, iar pe alta de arcul minunat Rua Augusta, statuia regelui Iosif al Portugaliei găsindu-se semeață chiar în mijloc.
Ce trebuie să știi daca mergi în Piața Praca do Comercio
Piața își datorează existența marelui cutremur de la Lisabona de la 1 noiembrie 1755 și incendiului care i-a urmat. În locul lăsat gol de dezastrele naturale, e construit un oraș nou și regulat, rezultat al eforturilor de refacere coordonate de marchizul de Pombal, conducătorul guvernului regal. Suprafața pieței e uriașă, 175 x 180 metri, printre cele mai mari ale continentului european.
După multe vizite si mers prin aglomerația Lisabonei veniți la acest muzeul Calouste Gulbenkian, la nord de Parcul Eduardo VII, care găzduiește grădini spațioase și retrase și fiind locul perfect pentru o excursie cu copiii. Diferite zone ale muzeului găzduiesc opere de artă vechi și moderne atât în interior, cât și în exterior, iar auditoriul are întotdeauna ceva interesant de văzut sau un nou concert de ascultat.
Un loc de suflet plin de liniște și foarte primitor te face la prima vizită să vrei să nu mai pleci. Locul ideal de a fi una cu natura, descoperind frumusețea ei dincolo de partea vizuală. Inițial când auzi de muzeu te gândești la exponate prezentate și la un tur a unor săli, însă imediat cum ai pășit pe intrarea muzeului și afli că muzeul este una dintre colecțiile private cele mai mari din lume, colecție construită într-o perioadă de peste 40 de ani de către Calouste Gulbenkian, ți se stârnește curiozitatea si nerăbdarea, vă garantez.
Cel mai interesant lucru din acest muzeu mi s-a părut ideea că printre numeroasele atracții ale muzeului se află o mască a unei mumii egiptene, un vas ce datează de mai bine de 2700 de ani, o serie de pisici de bronz si multe alte piese neprețuite - în secțiunea egipteană. O colecție impresionantă de monezi elene și o vaza veche de 2400 de ani - în secțiunea Greacă și Romană a muzeului.
După atâta plimbări pe jos în centrul Lisabonei, s-ar putea să fii obosit. Din fericire, orașul seamănă cu San Francisco, nu numai datorită podului - are și o rețea de tramvaie frumoase și vechi, care vă duce de la un capăt al orașului spectaculos spre celălalt prin pantele abrupte, dându-vă posibilitatea să vă bucurați de unele atracții ale Lisabonei așezați confortabil pe scaun. Este un oraș de vis daca știi ce să vizitezi de aceea nu pierdeți oportunitatea de a pleca HAI-HUI PRIN LISABONA!
No comments:
Post a Comment