Un articol scris de Ioana-Bianca Blanaru
Capitala vibrantă a Cataloniei, Barcelona este un oraș uimitor pe litoral, care își prezintă frumusețea și stilul de viață însorit. Peisajele superbe, arhitectura uluitoare și atracțiile culturale superbe fac o destinație atrăgătoare. Bineînțeles, climatul mediteranean liniștit adaugă farmecului. M-aș intoarce cu fieacre ocazie aici, să gust din fiecare colț al acestui oraș, din fieacre preparat specific și din tradiția lor catalnă.
Barcelona are un cartier medieval atmosferic, Barri Gòtic , cu o ambianță aproape magică din lumea veche, dar este și mai renumit pentru arhitectura sa modernistă. Antoni Gaudi a lăsat o amprentă durabilă în Barcelona cu clădirile sale suprarealiste de avangardă; mai multe sunt listate de UNESCO.
Una dintre cele mai bune modalități de a descoperi Barcelona este rătăcind fără țintă și dând peste străzile laterale ascunse, cu mici cafenele sau oprindu-vă pentru a vă relaxa pe piețele liniștite ale orașului, unde muzicienii de stradă cântă melodii pe chitare spaniole. Surprize încântătoare abundă la fiecare pas.
Ce trebuie nepărat să vizitezi în acest oraș de vis?
1. Sagrada Familia
Sagrada Familia este in constructive de mai bine de un secol. Lucrarile au inceput în 1882, fiind proiectată de vestitul architect Antoni Gaudi (cel mai important arhitect catalan din epoca modernă), drept biserică neogotică. La moartea lui Gaudi, în anul 1926, doar un sfert din catedrală fusese terminată. Deși Gaudi își petrecuse ultimii ani ai vieții dedicându-se proiectului, era foarte clar că el nu avea să-l vadă gata în timpul vieții. În 2016 se estimează că Sagrada va fi în sfârșit terminată în anul 2026, când se vor împlini 100 de ani de la moartea marelui arhitect.
Un monument construit în 150 de ani este un
adevărat record, mai ales pentru contemporaneitate. Sagrada va fi gata într-un
interval de timp mai lung decât a durat construcția piramidelor din Egipt și
doar cu 50 de ani mai puțin decât cea a Marelui Zid Chinezesc.
Sagrada Familia are în schiţele lui Gaudi 18 turnuri cu înălţime maximă de 170 de metri, mai puţin cu un metru decât unul dintre dealurile Barcelonei. Gaudi spunea că omul nu trebuie să facă ceva mai mare decât a făcut deja Dumnezeu. Fiecare turn reprezintă câte unul dintre cei 12 apostoli, respectiv cei 4 evanghelişti(Luca, Marcu, Ioan, Matei), Fecioara Maria şi, cel mai înalt dintre ele îl reprezintă pe Iisus Hristos, acesta urmând să aibă montată pe el şi o cruce de dimensiuni impresionante.(inugurata in 2021).
Cu o lungime de 95 de metri şi 60 de metri lăţime, Sagrada Familia poate adăposti simultan aproximativ 13.000 de oameni.
Bazilica are 3 faţade dedicate Naşterii, Gloriei şi Patimilor. Faţada Naşterii, cea dinspre Est, este un omagiu adus naşterii lui Iisus. Sculpturile din această zonă sunt inspirate din părţi ale Bibliei ce vorbesc despre naşterea şi copilăria Pruncului Sfânt. Este decorată cu sculpturi impresionante mai ales prin bogăţia detaliilor: îngeri care suflă în trompete, personaje biblice care transmit bucurie şi credinţă, peste 30 de specii de plante şi peste 36 de specii de păsări. Faţada Naşterii mai este numită şi a Vieţii, Bucuriei sau Crăciunului.
Faţada Gloriei, cea dinspre Sud, este faţada principală a bisericii, găzduind intrarea principală în Sagrada Familia. Sculpturile din această zonă exemplifică originile omului, problemele, drumurile şi scopul acestuia în viaţă. Ca toate celelalte faţade, şi faţada Gloriei are 3 intrări ce reprezintă mila, speranţa şi credinţa, 4 turnuri şi o galerie exterioară cu 7 coloane, simbol al celor 7 daruri ale Sfântului Duh.
Cea de-a treia faţadă, Faţada Patimilor, orientată spre Vest, prezintă durerea, sacrificiul şi moartea, Patimile lui Iisus. Sculpturile din această zonă sunt dramatic realizate cu tăieturi ascuţite, abrupte astfel încât orice privitor să poată simţi o bucăţică din ce a simţit Iisus în scurta lui viaţă pe Pământ.
Intrare: 33,80 Euro
Interval orar: 9:00-18:00 (miercuri închis)
2. Fântânile Montjuic
Unul dintre lucrurile preferate de făcut în Barcelona noaptea este să priviți Fântâna Magică din Montjuïc, la începutul Avingudei Maria Cristina din cartierul Montjuïc. Marea fântână Art Deco a fost proiectată de Carles Buigas pentru Expoziția Internațională din 1929, care a avut loc la Montjuïc. Fântâna Magică din Montjuïc încântă toate vârstele cu spectacolele sale luminoase și de fântână coregrafiate care sunt puse pe muzică. Spectacolele au loc joi până duminică în timpul verii și vineri și sâmbătă în afara sezonului. Spectacolele de seară durează câteva ore, cu sesiuni de muzică la fiecare jumătate de oră .
Program: Joi, Vineri, Sâmbătă, ora 21:00
3. Barri Gotic
Centrul istoric al orasului, cu o istorie ce ne duce pana la asezarea romana care a existat aici in urma cu mii de ani. Cu toate acestea, majoritatea monumentelor ce raman astazi in picioare dateaza din secolele 14-15, atunci cand Catalunia a trait anii de glorie ca oras si port.
Cladirile din piatra construite in stil gotic, lasa loc aleilor extrem de inguste, iar Catedrala La Seu este centrul cartierului.
Viziteaza catedrala construita pe ruinele unei biserici maure, mergi pe Via Sepulclar Romana – un cimitir roman ce dateaza din secolele 1-3, viziteaza Muzeul de Istorie al Barcelonei, sau lasa-te pierdut pe La Rambla.
4. La Rambla
Poate
cel mai aglomerat bulevard din oras, La Rambla este un bulevard
principal din Barcelona, cu o zona pietionala in centru. Acest tip de
strada, cu copaci, cafenele si magazine, este tipica zonelor spaniole
(exista una de exemplu si in Havana, capitala Cubei).
La Rambla din Barcelona are o lungime de 1.3 kilometri si te va duce din Plaça Catalunya pana statuia lui Columb si Port Vell.
5. Barceloneta
Adiacent portului de croazieră, cartierul La Barceloneta se învecinează cu plaja lungă și largă Sant Sebastià, unde localnicii merg să facă plajă, să navigheze și să socializeze în numeroasele restaurante cu fructe de mare și în localurile de tapas cu vedere la mare. O lungă promenadă căptușită cu palmieri conectează zona plajei cu porturile de agrement pline de iahturi. Aveți o vedere bună a porturilor și a portului din telecabina Port , care urcă de aici până la vârful dealului Montjuïc
6. Casa Batlló
Una dintre operele cele mai celebre ale faimosului arhitect spaniol Antoni Gaudí, Casa Batlló este construita pe strada Paseo de Gracia la numarul 40.
Inainte de 1903 cand cladirea a fost cumparata de catre un industrias bogat, Josep Batlló, aceasta avea o cu totul alta arhitectura. Dupa cumpararea acesteia, Josep Batlló l-a lasat pe Antoni Gaudí sa isi manifeste creativitatea, refacand cladirea fara sa o demoleze.
Nu doar exteriorul a fost schimbat, dar si interiorul a fost transformat intr-o adevarata opera de arta, ce atrage in fiecare an milioane de turisti.
7. Parcul Güell
Un loc care m-a dus cu gandul la povestile lui Hans Christian Andersen, deoarece arhitectura cladirilor din parc te poate face sa crezi ca acestea sunt facute din turta dulce si bomboane.
Nu te apuca sa musti din balustrade, multumeste-te doar sa le admiri si sa te plimbi prin gradinile de pe dealul Carmel. Opreste-te sa asculti muzica trubadurilor, cumpara cercei sau alte suveniruri cu influente ale arhitecturii lui Gaudí.
Parcul este privat si a fost construit intre 1900 si 1914, din dorinta unui antreprenor al timpului, Eusebi Güell.
Desi imi amintesc ca la prima vizita a parcului nu a trebuit sa platesc bilet de intrare pentru una dintre zonele acestuia, datorita fluxului mare de turisti, in momentul de fata va trebui sa achiti intrarea.
Așadar, de aici te las pe tine, dragă călător să descoperi minunățiile ce se ascund în acest oraș colorat!
Autor: Blanaru Ioana-Bianca
No comments:
Post a Comment