Caută printre călătoriile noastre

Thursday, May 26, 2022

Trei lucruri care mi-au plăcut și trei lucruri care mi-au displăcut în Viena

articol scris de Iulia Crețu 

Fie că te interesează turismul cultural, că vrei să te plimbi sau să faci shopping, sau pur și simplu te interesează istoria Europei, Viena este o capitală în care poți practic cu succes mai multe tipuri de turism. 



Am ales această minunată capitală a Austriei nu numai pentru că am vizitat-o de trei ori în ultimii ani, ci pentru că este relativ ușor de ajuns de la noi din țară, atât cu mașina, cât și cu avionul. Și, deși nu este o locație ieftină, merită să mergi într-un city break în Viena. 

Pentru că pe internet se găsesc extrem de multe articole despre punctele de interes din Viena, mai ales cele de vizitat, mă voi rezuma doar la ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut în Viena. 

Și să începem cu locurile mele preferate din Viena.


  1. Pe primul loc în preferințele mele sunt grădinile Schönbrunn. Dacă ajungi în Viena, musai să vizitezi palatul Schönbrunn și grădinile sale. Ai nevoie de papuci comozi și de bilete pentru orangerie, labirint și sera de palmieri. Nu rata grădina botanică și nici grădina în stil englezesc. Ca să vizitezi grădinile în totalitate ai nevoie de cel puțin o zi. 
  2. Pe locul doi este sala de gală a bibliotecii Naționale a Austriei. Dacă ești pasionat de cărți și biblioteci, musai să bifezi inima Bibliotecii Naționale Austriece din Viena. Ai nevoie de măcar o oră pentr a te bucura de impresionanta sală a bibliotecii, ornată fastuos pe cupola sa. 
  3. Nu poți să mergi în Viena și să nu te oprești în Cafe Landtmann. Savurezi faimosul Sachertorte cu cireșe și castane și te delectezi cu un capuccino vienez. Nu poți rata gustul autentic al celui mai cunoscut desert vienez, dacă vrei o experiență senzorială extraordinară a papilelor tale gustative. 



Și să ajungem la părțile mai puțin plăcute ale unui city break în Viena.


Cel mai neplăcut lucru la Viena este că nu îți ajung trei zile să o vizitezi. În trei zile ai de ales fie să mergi câte 20 de km pe zi, să faci maraton printre obiectivele turistice sau să te resemnezi că va trebui să revii de cel puțin o dată, să stai cel puțin o săptămână pentru a simți regalul vienez pe deplin și a te bucura de această capitală imperială absolut grozavă.


Al doilea cel mai neplăcut lucru în Viena este că întâlnești foarte mulți români mai puțin educați. Fie că ești în vizită la Grădina Zoologică, pe care, desigur, trebuie să o bifezi dacă tot ajungi în Viena, fie că ești în turnul biserii Sf. Ștefan, șansele să auzi câteva înjurături românești autentice sunt extrem de mari. N-am scăpat de ai noștri puțin educați conaționali în nici una din vizitele noastre în Viena.


Și al treilea cel mai neplăcut lucru la Viena, extrem de enervant pentru un locuitor al Iașiului este să vezi că o administrație locală performantă poate face ca un oraș să devină localitatea unde se înregistrează cea mai bună calitate a vieții de 13 ani încoace, conform unui top întocmit de Mercer. Mercer ia în considerare în alcătuirea clasamentului activitățile de recreere, disponibilitatea bunurilor de larg consum, mediul economic, politic și social, școlile și educația (disponibilitatea școlilor internaționale și respectarea standardelor), aspecte legate de sănătate și sistemul medical, situația locuințelor, serviciile de transport public.


Putem să glumim, să spunem că sunt doar frustrări personale, însă este extrem de neplăcut să te întorci în Iași, după o vizită într-un oraș în care totul este la îndemână, atunci când ai nevoie, să te preocupi doar de bunăstarea personală și familială.



No comments:

Post a Comment

Blogul nostru de călătorii

Orașul lui Gaudi - Barcelona

  Un articol scris de Ioana-Bianca Blanaru Capitala vibrantă a Cataloniei, Barcelona este un oraș uimitor pe litoral, care își prezintă fru...