Caută printre călătoriile noastre

Friday, May 27, 2022

Iași prin ochii unei studente


articol scris de Gabriela Păduraru


Ajunsă în punctul în care trebuia să-mi aleg facultatea pentru a-mi continua studiile, am vrut neapărat să țin cont și de orașul în care voi trăi. Am brut să fie unul de care să nu mă satur niciodată și la orice pas să descopăr ceva nou, unul cu o energie aparte, dar mai ales unul unde să mă simt ca acasă. Ei bine, după nenumărate gânduri ce mi se derulau în cap, am ajuns la decizia de a mă muta în Iași.



Dacă nu ai pus încă acest oraș pe o listă cu locuri de vizitat, sigur ar trebui să o faci.






Curiozități despre Iași


Știai că...?


  • Iașul mai este denumit și capitala Moldovei de pe vremea celui de al Doilea Război Mondial când a fost capitală a României pentru doi ani (1916-1918).
  • Este al doilea oraș din România, privind suprafața acestuia.
  • Numele orașului „Iași” a apărut prima dată în anul 1408, menționat de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, într-un act comercial.
  • Reprezintă unul dintre centrele culturale ale României, de la faptul că aici s-a înființat prima Universitate din țară (28 octombrie 1860) până la existența cercului Junimea ce cuprindea multe personalități din literatură, amintite cu drag și astăzi.
  • Iașul mai este numit și orașul celor 7 coline pentru că acesta se întind pe 7 dealuri: Dealul Cetățuia, Dealul Galata, Dealul Copou, Dealul Breazu, Dealul Sogari, Dealul Bucium si Dealul Repedea.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”


Oficial devenită studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” ( UAIC) și mutată în Iași, prima mea curiozitate a fost să văd unde este facultatea mea și cum arată. Aceasta se află pe Bulevardul Carol I, nr. 11 și are o arhitectură de adevărat deosebită, o combinație între stilul baroc și cel clasic, realizat de un celebru arhitect elvețian (Louis Blanc). Când o privești pur și simplu ți se taie respirația și te simți transpus direct în secolul în care a fost construită. 

În momentul înființării aceasta avea doar 3 facultăți: cea de Drept, Teologie și Filozofie (de care mă simt foarte mândră că sunt studentă la una dintre primele facultăți fondate în cadrul acesteia). Ulterior adăugându-se și Medicina și Științele. În prezent, la UAIC activează 15 facultăți și alte numeroase centre de cercetare.

Parcul Copou


Puțin mai la deal de UAIC, se află și parcul Copou, ce ascunde numeroase trăiri ale celebrilor poeți din cadrul Junimea. Fără doar și poate este cel mai vechi parc înființat pe meleagurile Iașiului, la data de 8 noiembrie 1834, care, în prezent se întinde pe o distanță de 10 hectare.

Abia în anul 1860, ministrul de interne Mihail Kogălniceanu, a ordonat ca acesta să fie iluminat cu felinare, la fel ca cele din oraș. În primăvara anului 2016 parcul a fost restaurat, pentru a păstra în stare optimă toate monumentele istorice ce prezintă o deosebită importanță culturală.

Printre acestea se enumera: Obeliscul cu lei (construit între 1834-1841, cu o înălțime de 15 metri și este reprezentat dintr-o coloană susținută de patru lei ce simbolizează marile puteri europene care au recunoscut Unirea Principatelor), Teiul lui Eminescu (cunoscut și din faimoasele poezii ale acestuia, care în prezent are circa 500 de ani), Aleea Junimiștilor (pe care se întind busturile personalităților marcante ce făceau parte din Societatea Junimea), Teiul Haiducilor, Muzeul Mihai Eminescu, Casa de Cultură Mihai Ursachi, precum și alte monumente dedicate lui Caragiale, Topârceanu, Ciprian Porumbescu sau Grigore Vieru.

Parcul Copou este un loc excelent pentru relaxare dar și un loc cu o încărcătură istorică vastă, ce cucerește orice iubitor al acestui domeniu și nu numai.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu”


Urcând tot mai mult pe Copou, ne va ieși în cale Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Un loc care te încarcă cu energie atunci când ai avut o zi plină de cursuri sau când pur și simplu, vine weekend-ul și ai nevoie să te simți ca într-o oază, până la urmă crezând că nu este adevărat să existe un loc atât de frumos în Iași.

Gradina Botanică „Anastasie Fătu” este prima grădină botanică din România, ce a fost înființată în anul 1856 de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, din dorința de a oferi studenților și tinerilor, în general, posibilitatea de a studia în mod direct botanica. De terenurile și de întreținerea acesteia s-a ocupat chiar Anastasie Fătu din propriile fonduri, însă după moartea acestuia, a intrat în paragină.

Primul loc unde a fost create grădina nu a fost în locul ei de astăzi, ci în apropriere de Esplanada Elisabeta, sau, cum ar zice Ieșenii, „Râpa Galbenă”, despre care voi vorbi în cele ce urmează.

Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă)


Esplanada Elisabeta, sau cum ar zice toți ieșenii, Râpa Galbenă, este și ea pe lista atracțiilor din orașul Iași. Aceasta a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea (1898-1900) ce avea ca scop crearea unei scurtături între gară și centrul orașului.

Aceasta este prezentată de un corp central semicircular, cu o terasă superioară încadrată de două scări în arc de cerc. Partea de jos găzduie o mică grădină iar pentru un plus de estetică, pe cele două scări se află și trei mici balcoane.

Pentru un student care nu vrea să întârzie la cursuri din cauza traficului lent și anevoios constituie o variantă foarte bună, sau pentru studenții ce stau în cămine iar în preajma sărbătorilor se grăbesc să prindă trenul pentru a ajunge acasă la bucatele calde și delicioase pe care le-au pregătit mamele lor; să nu mai zic că dacă nu ești vreun împătimit al sportului sau nu ai bani (fiind student) pentru a-ți face un abonament la sală, este de ajuns să faci câteva ture de urcat scările esplanadei pentru a arde niște calorii.

De asemenea, se spune că Esplanada Elisabeta era locul în care-și dădeau întâlnire Mihai Eminescu și Veronica Micle.

Piața Unirii


Pentru că am făcut destulă mișcare mai devreme la așa-numita Râpă Galbenă, acum este vremea să ne relaxăm savurând un fresh de portocale sau o cafea delicioasă în “Cafeneaua Piața Unirii”.

În timp ce așteptăm ca, comanda noastră să fie adusă la masă, ne întâlnim cu un bătrânel care își câștigă existența de pe o zi pe alta și care este prietenos cu toată lumea. El nu cere nimic de la nimeni, ci din potrivă, la o vorbă cu el poți afla cel puțin detalii foarte interesante despre istoria Iașiului, implicit despre Piața Unirii, locul unde ne-am întâlnit.

Aflăm de la el că locul acesta are o importanță specială, fiind cel în care, pe 24 ianuarie 1859, s-a jucat pentru prima oară celebra horă a unirii, cu ocazia unirii principatelor Moldovei și Țării Românești, conduse de un unic domnitor: Alexandru Ioan Cuza. Statuie impunătoare care se regăsește fix în centrul pieței.
Lacul Ciric I

Fiind studenți și plăcându-ne mult să descoperim locuri noi, dar mai ales profitând de faptul că abia am ieșit de la cafenea și ne aflăm în centru, vom lua autobuzul pentru a descoperi Lacul Ciric I și pentru a admira apusul.

Odată ajunsă la destinație am simțit un aer foarte familiar, fiind obișnuita ca la țară să merg aproape în fiecare seară pe malul unui lac pentru a depăna tot ce am făcut în ziua respectivă.

Lângă lac sunt terenuri de sport, o pistă pentru bicicliști, o plajă cu piscină, telescaun, iar în pădurea din apropiere există un parc aventura și se pot desfășura diverse activități (paintball, escaladă etc).

Pe lac este amenajată o mică insulă pe care sunt amplasate grătare pentru a face câte o nefăcută cu, colegii de facultate în week-end. 
De asemenea, dacă ești o fire mai spontană și curajoasă poți opta și pentru o plimbare pe lac cu hidrobicicletele.

Catedrala Mitropolitană


Pentru că o zi nu este de ajuns pentru a vizita tot, în următoarea ne propunem să vizităm Catedrala Metropolitană.

Deși construcția acesteia a fost începută în 1833, finalizarea s-a făcut în 1887. Sfințirea s-a produs pe 23 aprilie în același an, în cadrul unui eveniment național la care au luat parte Regele Carol I și Regina Elisabeta.

Catedrala Metropolitană este astăzi biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice.

Faptul că ador arhitectura și am văzut-o atât de impunătoare m-a făcut să vreau să știu cărui stil îi aparține, aflând în scurt timp că stilul arhitectonic aparține Renașterii italiene târzii iar elementele decorative celui baroc.

Nu am putut trece cu vederea nici picturile din interior au fost realizate, în mare parte, de către un cunoscut pictor român Gheorghe Tattarescu (1820-1894), pionier al neo-clasicismului.

Porțile catedralei sunt mereu deschise pentru cei ce doresc să viziteze moaștele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei iar atunci când clădirea este închisă ne punem bucura, totuși, de o plimbare liniștită în perimetrul în care se află, poate chiar să aprindem o lumânare în cinstea celor ce nu mai sunt printre noi.

Palatul Culturii din Iași


Dacă credeați că voi uita de Palatul Culturii din Iași, încă nu am făcut-o. Nu există clădire mai reprezentativă pentru Iași decât Palatul Culturii. Atât din prisma frumuseții și grandorii cât și din cea a simbolismului vizavi de acest oraș în care cultura s-a mâncat pe pâine de-a lungul veacurilor.

Palatul Culturii a fost ridicat în perioada 1906-1925 pe locul fostului palat domnesc și a curților domnești medievale, reprezentând „una dintre ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială”.

Dată în folosință pe 11 octombrie 1925, clădirea a funcționat, până în 1955, drept Palat Administrativ și de Justiție, după care a trecut în subordinea Ministerului Culturii, găsindu-și menirea în această sferă de activitate sub denumirea oficială Complexul Muzeal Național Moldova Iași.

În prezent, el adăpostește patru muzee de importanță națională: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și Muzeul Etnografic al Moldovei.

Palatul a fost restaurat în urmă cu câțiva ani, finalizarea lucrărilor având loc în anul 2016.

Fără doar și poate Iași mai are ascunse multe alte atracții și locuri splendide pe care nu le-am descoperit, însă cele prezente mai sus sper să vă stârnească interesul pentru a vizita Iașul, în caz că nu ați făcut asta până acum.

No comments:

Post a Comment

Blogul nostru de călătorii

Orașul lui Gaudi - Barcelona

  Un articol scris de Ioana-Bianca Blanaru Capitala vibrantă a Cataloniei, Barcelona este un oraș uimitor pe litoral, care își prezintă fru...